Enkelvoudige Voeders
Structuur en pensprikkeling
Afdekken snijma´skuilen
Biogasinstallaties

Snijma´s
CCM
Graszaadhooi
Stro
Luzerne
Hooi

Aardappelpersvezels
Aardappelsnippers
Bierbostel
Bietenpulp
Voeraardappelen
HoofdpaginaSnijma´s kuil of vers

Inleiding
Snijma´s is een energierijk, kaliarm en stabiel ruwvoeder met enige structuur. Voor melkvee is het is een prima aanvulling op gras, zeker met het oog op het in toom houden van het ureumgehalte. Het drogestofgehalte, het zetmeelgehalte en de verteerbaarheid van het product zijn van belang bij de beoordeling van snijma´s.

Levering
Snijma´s wordt per combinatie van minimaal 30 ton zowel vers als uit de kuil geleverd. Het grootse deel wordt door H. Bieleman Veevoeders betrokken van vaste telers in het oosten van het land.

Voor verse snijma´s geldt dat in het voorjaar in overleg met de eindgebruiker de rassenkeuze vastgesteld kan worden. Voor de oogst worden percelen door ons bekeken. Bemonstering geschiedt alleen door monsternemers van BLGG Oosterbeek. Afrekening vindt plaats op basis van drogestof-, VEM- en zetmeelgehalte.

Ingekuilde snijma´s wordt geleverd op basis van een voederwaardeanalyse van (in de meeste gevallen) BLGG Oosterbeek.

Samenstelling
Droge stof 33,7%
Ruw eiwit 79 g / kg ds
Stikstof (N) 12,6 / kg ds
Fosfor (P) 1,9 g / kg ds
Kalium (K) 13,4 g / kg ds

Voederadvies voor melkvee in de droogstand
Vanwege het geringe kaligehalte kan snijma´s ingezet worden ter voorkoming van slepende melkziekte.

Voederadvies voor melkvee in de lactatie
In het begin van de lactatie is met name het zetmeel in snijma´s van belang ter vermindering van de negatieve energiebalans. De structuurwaarde en de celwanden in snijma´s zorgen voor een stabilisering van melkveerantsoenen. Verder is snijma´s een uitstekend product om onbestendig eiwit uit gras te benutten. Een bijkomend effect is verlaging van het ureumgehalte in de melk.

Voederadvies voor vleesvee
Snijma´s is een belangrijke component in de voedering van vleesvee. Het product bevordert de vleesaanzet.

Voederadvies voor witvleeskalveren
Voor witvleeskalveren passen we het de teelt en oogst zodanig aan dat het ijzergehalte in de snijma´s geminimaliseerd wordt.

Bewaaradvies
Broei is funest voor de opname en de voederwaarde van ingekuilde snijma´s. Het product dient op een verharde plek opgeslagen te worden. Rij ter vermijding van schimmelvorming stevig aan met een zware shovel of trekker en beperk bovendien de aanvoer tot maximaal 50 ton per uur. Dek de kuil af met onderfolie, folie, banden of een gronddek. Een aardappelproduct, wortelpulp of erwtenvezel is ook geschikt als afdekmiddel. Verse kuil dient drie weken te stabiliseren om broei tegen te gaan, overgekuilde
snijma´s kan direct vervoederd worden. Zorg ervoor dat de voersnelheid een meter per week kan zijn.
Houd bij het uitkuilen het snijvlak recht en laat geen los product voor de kuil liggen. Schimmelvorming (blauwe bollen) is moeilijk te voorkomen. Haal niettemin de schimmels uit het voer.

Past dit voedermiddel in mijn rantsoen?
Bel voor informatie over inpassing in uw rantsoen, leveringscondities, en actuele prijzen.


H. Bieleman Veevoeders
Maneschijnsweg 21
7451 LJ Holten (Overijssel)

Bel voor vrijblijvende uitleg: (0548) 36 14 93
of fax: (0548) 36 10 41
of mail:
veevoeders@bieleman.nl

ę woensdag 23 december 2009