Enkelvoudige Voeders
Structuur en pensprikkeling
Afdekken snijma´skuilen
Biogasinstallaties

Snijma´s
CCM
Graszaadhooi
Stro
Luzerne
Hooi

Aardappelpersvezels
Aardappelsnippers
Bierbostel
Bietenpulp
Voeraardappelen


HoofdpaginaGedroogde luzerne (luzernehooi; kunstmatig gedroogd, zongedroogd)

Inleiding
Gedroogde luzerne is verkrijgbaar als kunstmatig gedroogd of  zongedroogd hooi. Aan de basis staat de vlinderbloemige luzerneplant, die een smakelijk structuur- en eiwitrijk product levert voor melkkoeien, kalveren, paarden, geiten en schapen. Het product bezit een aantal voedingsstoffen, zoals ▀ Caroteen en Vitamine E, die de gezondheid van de dieren bevorderen.

Kunstmatig gedroogde luzerne is gehakseld op een lengte van 4 a 6 cm. Er is zorg aan besteed dat het blad, en daarmee de voedingsstoffen zo goed mogelijk behouden blijven.
De luzerneproducten van H. Bieleman Veevoeders komen hoofdzakelijk uit Frankrijk, maar er is ook binnenlands product verkrijgbaar.
Ook is luzerne per 25 ton als luzernebrok te verkrijgen. De structuureigenschappen zijn dan verminderd. Voor de biologische bedrijven is er EKO - luzerne (biologisch).

Levering
Gedroogde luzerne is in grote pakken van ca 300 kg franco leverbaar per 1/2 combinatie, of bij ons in grote pakken uit de schuur af te halen.

Samenstelling
Droge stof 87,3%
Ruw eiwit 20 g / kg ds
Stikstof (N) 28,3 g / kg ds
Fosfor (P) 3,1 g / kg ds
Kalium (K) 32 g / kg ds

Voederadvies voor paarden
Gedroogde luzerne is een uitstekend voeder voor paarden. Het is zetmeelarm en bevat voor paarden de juiste hoeveelheid ruwe celstof.

Voederadvies voor schapen en geiten
Voor schapen is luzerne aan de luxe kant, maar gedroogde luzerne is een uitstekend voeder voor geiten (melkgeiten). Door kunstmatige droging is kwaliteit constant. Voor geiten is dit zeer belangrijk.

Voederadvies voor kalveren
Bij kalveren kan gedroogde luzerne ingezet worden ter stimulering van de darmwerking.  Bovendien is kunstmatig gedroogde luzerne, vanwege de verhitting, gegarandeerd vrij van Para-TBC ziektekiemen.

Voederadvies voor jongvee
Gedroogde luzerne bevordert de herkauwactiviteit en stimuleert de penswerking, en is door de gezonde werking zijn prijs meer dan waard. Het vervangt krachtvoer.

Voederadvies voor melkvee in de droogstand
Gedroogde luzerne bevordert de herkauwactiviteit en stimuleert de penswerking, maar is in veel gevallen een te kostbaar product.

Voederadvies voor melkvee in de lactatie
Gedroogde luzerne leent zich uitstekend als aanvullend voeder om pensprikkeling te bevorderen. Het bevordert de herkauwactiviteit, stimuleert de penswerking en bevat bovendien een aanmerkelijke hoeveelheid DVE. Een beperkte hoeveelheid luzerne verbetert vaak de gehalten in de melk. Verder heeft ▀ Caroteen een gunstige uitwerking op de vruchtbaarheid van melkvee.


Tabel volgt

Bewaaradvies
Het product dient op een droge plek opgeslagen te worden en is gemakkelijk 2 jaar houdbaar. Het caroteengehalte loopt bij bewaring echter snel terug en ligt een jaar na droging op ongeveer 20 tot 30% van de oorspronkelijke waarde.

Past dit voedermiddel in mijn rantsoen?
Bel voor informatie over inpassing in uw rantsoen, leveringscondities, en actuele prijzen.


H. Bieleman Veevoeders
Maneschijnsweg 21
7451 LJ Holten (Overijssel)

Bel voor vrijblijvende uitleg: (0548) 36 14 93
of fax: (0548) 36 10 41
of mail:
veevoeders@bieleman.nl

ę woensdag 23 december 2009