Bierbostel
Inleiding
Restproduct bij de bierbereiding. Men laat korrels kiemen in een
warme, vochtige omgeving, waarbij het zetmeel via enzymen wordt omgezet in
suikers. De gekiemde korrels worden gedroogd, waarbij de moutkiemen afvallen. De
kiemloze korrels worden gemalen, verwarmd en bevochtigd. Het tot suikers
omgezette zetmeel gaat dan in oplossing. De niet opgeloste (gedeeltelijk lege)
korrels worden via deze oplossing gescheiden: bierbostel.
Samenstelling
Droge stof |
22% |
Ruw eiwit |
245 g / kg ds |
Stikstof (N) |
39,2 / kg ds |
Fosfor (P) |
6,4 g / kg ds |
Kalium (K) |
0,7 g / kg ds |
Bewaaradvies
Bierbostel kan zowel vers als ingekuild gevoerd worden.Verse
bierbostel is circa 14 dagen houdbaar (advies: bestrooien met zout) en
ingekuilde bostel tot circa 6 maanden.
Voederadvies
- Bierbostel kan goed gevoerd worden in een 'mix' met aardappelsnippers. -
Melkkoeien: 10-15 kg; mestvee 10-12 kg; jongvee: tot 5 kg. Wanneer afwisselend
verse bostel en ingekuilde bostel wordt gevoerd, zal de opname dalen. -
Vanwege het hoge gehalte aan ruwe celstof is het minder geschikt voor
slachtvarkens.
|